Barion Pixel

Empatáknak

Gyakran érzed úgy, hogy már megint valaki más malmára hajtottad a vizet a magadé helyett?

Naponta kérdezed magadtól – már megint hogy kerültem ilyen helyzetbe?

Az a jelmondatod, hogy segítek, mert képes vagyok rá? Fogjuk meg és majd én viszem/megcsinálom?

Nem tudsz nem segíteni, mert összeolvadsz velük, és MUSZÁJ segítened?

Elfáradsz a tömegben? Csak az pihentet, ha csend és nyugalom vesz körül?

Lehet, hogy empata vagy? Vagy szuperérzékeny(empata)? És ha empata, akkor vajon milyen „típusú”?

Ha még nem töltötted ki, de kíváncsi vagy, itt az empata teszt.

Empata szó jelentése

Az empata szót, gyakran olyanokra használják, akikben „túlteng az empátia”. Akik együttéreznek és veled sírnak. Bele tudják magukat képzelni a helyzetedbe és segítőkészek. Ez inkább szellemi készség, ami ugye, tanulható és tanítható.

Az emapata szó jelentése azonban másvalakit takar. Egy empata nem beleképzel és együttérez, hanem beleolvad, átérzi és megéli a másokkal történt dolgokat is. Ő nem átgondoltan teszi mindezt, hanem nem tud másként tenni. Ez érzelmi és energetikai dolog. Te milyen gyakran érzed ezt?

Kik az empaták?

Empata az, aki végtelenül segítőkész és nem csupán „bele tud helyezkedni” a másik ember helyzetébe (ezt nevezzük empatiának), hanem érzi a másik ember állapotát, fájdalmát, érzelmeit a saját bőrén, a saját testében, vagy az elméjében, szívében.

Egy Empata gyakran nem tud különbséget tenni önmaga gondolatai és érzései, és a másiké között. Gyakran mondják, hogy empatának lenni csupán megfelelési kényszer, önbizalomhiány, működési hiba, válasz a traumákra. De ez nem igaz, bár a tünetek lehetnek hasonlóak.

Az empatának nyitott az energiarendszere, így született. Magába szívta mások feszültségét már gyermekként. Odaadta az utolsó csepp energiáit is másoknak, mert nem tud nem így tenni. Senki nem mutatta meg, hogyan kell.

A legemlékezetesebb példa egy temetésen történt meg velem. A férjem nagymamája halt meg. Kedveltem őt, de nem ismertem túlságosan, néha együtt kártyáztunk. Amikor kórházba került, próbáltam segíteni, de hamar elvitte.

A temetésen viszonylag sok ember volt, én csak azért mentem, mert illik. Ahogy elkezdődött a szertartás zokogni kezdtem. Szinte a semmiből. És nem tudtam abbahagyni. A férjem feszengett mellettem. Rajtam kívül senki sem sírt, maximum könnyezett. Nem is voltam rokon. Ciki voltam. Mindezt felfogtam, de a zokogást nem tudtam abbahagyni, míg véget nem ért a temetés, és szét nem széledt a tömeg.

Csak összehasonlításképp. Amikor szeretett nagymamám meghalt, úgy éreztem, kiszakad a szívem a mellkasomból, de nem zokogtam. Beszélni se tudtam, levegőt is alig kaptam, csak potyogtak a könnyeim, csendben. Ez az én fájdalmam volt.

Mi okoz nehézséget egy empatának?

Egy egyszerű hétköznapi reggelen, mire beérsz a munkahelyre már ingerült vagy, pedig jól aludtál és mosollyal ébredtél. Aztán, valahogy nyomottá vált a hangulatod, majd meleged lett és ingerült lettél. És nem tudtad, hogy ez nem a te feszültséged, hanem az útitársaidé a metrón, buszon, autóban, az utakon. Néha felér egy túlélőtúrával utazni a tömegközlekedésben, vagy vezetni az autót a bolondok sugárútján.

Problémás a céges vacsi, a bájcsevegés, a zajos rendezvények, az üvöltő zene, vagy a folyamatos zene a bevásárlóközpontban.

Nehéz randizni, mert mindegy mennyire mosolyog valaki, ha te érzed, hogy görcsben van a gyomra, nagyon akar valamit, vagy álmodsz arról, hogy szélhámos. Nehéz megmaradni egy kapcsolatban, ha a párod mindig leszívja az energiáid és legszívesebben sírnál, amíg ő horpaszt melletted. Nehéz olyan kapcsolatot találni, ha nem vagy tudatos, ahol kölcsönösen tudjátok tölteni és támogatni egymást.

És borzasztó nehéz nemet mondani a családtagoknak, kollégáknak, szóval mindig tiéd a nehezebb meló, a plusz meló, a hálátlan meló. Milyen gyakran történik ez veled?

És akkor képzeld el, milyen energiákat szívsz fel, mondjuk egy háború ideje alatt. Nem csoda, ha szorongani kezdesz, és irracionális félelmeket tapasztalsz.

Nem fura vagy, csak valószínűleg empata!

Töltsd ki a tesztet, és 105 pont felett már biztos is lehetsz benne.

Ha úgy érzed, szívesen kezedbe vennéd a helyzet kulcsát, akkor neked való az Önvédelmi tanfolyam empatáknak, szuperérzékenyeknek.

És nem vagy egyedül. Itt vagyunk, csatlakozz te is.

Hogyan lesz valaki empata?

Olvastam valahol, hogy az empaták traumák hatására lesznek azzá. Egyfajta menekülés, megoldás, működési formaként alakul ki. Tudod, a segítőkész embereket ritkábban bántják. A segítőket mindenki szereti (kihasználni). De nem is kell, hogy mások bántsanak, ez a fajta élet mindent elvesz tőled.

„Az empaták először éreznek dolgokat, aztán gondolkodnak, ami éppen az ellenkezője annak, ahogy a legtöbb ember működik túlintellektualizált társadalmunkban. Nincs szűrő, amely elválasztana minket a világtól. „Dr. Judith Orloff

Az én kezdeteim

Nyitott energiarendszerrel születtem. Imádtam az állatokat, eleven voltam. De már az óvodában fájt a fejem, később pedig migrénnel reagált a testem az érzékelt, felszívott feszültségre, negatív energiákra. Sokat sportoltam, ez tartott életben.

Aztán a migrén visszatért felnőttként, amikor már nem sportoltam. Szerencsére, akkor rám talált a reiki. És teret adott arra, hogy ellazuljak, tisztuljak és töltődjek. Feloldotta a görcsöket, hogy másnap csinálhassak újakat. Segítő voltam főállásban, meg azután is. Reiki és stresszoldó terapeuta lettem, késő estig kezeltem gyakran másokat. Akkor már nem volt időm magamat kezelni. Aztán tudatosodott bennem, hogy mit jelent a nyitott energiarendszer, és az, hogy mit tehetek az egyensúlyért.

Szóval tudom, mitől vagy olyan fáradt. Van megoldás!

Te is segítő vagy?

Egy Emapata akkor is segít és ad, amikor már belebetegedett ebbe. Nem minden segítő empata, de minden empata segítő.

Lehet, hogy nem főállásban, de reggeltől estig segítesz, ugye?

És amikor neked lenne szükséged segítségre, sajnos nem akkor és nem úgy érkezik, amikor és ahogy kellene. Ezért nagyon magas a kiégés esélye, vagy a gyógyíthatatlan krónikus betegségeké.

Egy empatának másképp kell a segítség, másképp kell a hétköznapokat csinálni.

Szeretnéd tudni miért és hogyan?

Túlélő tippek empatáknak

Mivel nyitott az energiarendszered, nagyon fontos, hogy feltöltődj, meggyógyulj és tudatosságot szerezz az energiaműködésedről (meg másokéról is), és leépítsd a káros működéseket. Egyensúlyba kerülj és azt meg tudd tartani. Ettől még segítő maradsz, nyugi. A családod ugyanúgy számíthat rád, ettől nem leszel önző.

A legszükségesebbek:

1.Tisztítás-feltöltés-védelem-földelés. Nem baj, ha nem reikivel teszed, bár abban tudok segíteni neked.

2.Vizualizáció relaxálás minden nap. Tisztítás, célok, kisöpörni a szőnyeg alól a dolgokat.

3. Alakíts ki pozitív rutinokat, ez sokat fog segíteni neked!

4.Sportolj, táncolj, kirándulj.

5.Ha ahhoz van affinitásod, foglalkozz növényekkel, kutyákkal. de ne feledd, hogy az emberi élet nagyrésze a kapcsolatainkat jelenti. Ne fordulj be!

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, ha szívesen kezedbe vennéd a helyzet kulcsát, akkor neked való az Önvédelmi tanfolyam empatáknak, szuperérzékenyeknek.

Ez is érdekelhet, ezeket is én írtam, csak másik felületen:

Lehet, hogy empata vagy? Kik az empaták?

Minden empata lábtörlő? És minden lábtörlő empata?