Barion Pixel

9 – Reiki hatásai és mellékhatásai

Reiki hatásai

Mielőtt nekilátsz egy teljes önkezelésnek, tudnod kell, hogy hogyan hat a reiki, és te mit érezhetsz/mit fogsz érezni közben. És tudnod kell, hogy mit tegyél, ha valami rosszra fordul (ezt nevezem mellékhatásnak).

Válasszuk ketté, először azt beszéljük meg, hogy hogyan hat a reiki, amikor kezelést kapsz. Aztán átbeszéljük, hogy mit érzel, miközben reikivel kezelsz, akár magadat, akár másokat.

Természetesen, amikor önkezelést adsz magadnak, akkor mindkettőt érezheted, de később, amikor már másokat kezelsz, fontos lesz tudnod, hogy mik a reiki hatásai.

Reiki hatásai a fizikai testre (akár adod, akár kapod a reikit)

A reiki energia többféleképpen tud hatni a testünkre, ezért kezelés közben több mindent érezhetünk.

A reiki elsődleges hatása a meleg lesz. A fizikailag is érezhető melegség érzet. Minél energiahiányosabb egy terület, annál melegebb, sőt, forró is lehet az energia. Ez a meleg nagy segítség lesz nekünk, mert ellazítja az izmokat, és felmelegíti az ízületeket és a belső szerveket (pl. a tüdő nagyon szereti) és megnyugtató.

A másodlagos hatás, hogy a hirtelen energialöket, „felébreszti”elindítja a szervezet öngyógyító rendszerét, aminek az első lépése a méregtelenítés. Tehát már közvetlenül a reiki kezelés után érdemes több vizet inni, ami segíti a nyirokkeringést (ami eltávolítja a méreganyagokat). És nem kell meglepődni, ha például sokat jársz pisilni, vagy kis köhögés, orrfolyás elindul a kezelés után (kismértékű!). Néhányan hasmenést tapasztaltak az avatás után, de ez nem jellemző. A legtöbben semmit sem tapasztaltak, és ez is normális.

A harmadlagos hatás az, amiért kezelünk. A reiki megemeli a rezgést, az energiaszintet, feloldja a blokkokat, és a szervek, szervrendszerek elindulnak a gyógyulás útján, a célok megvalósulnak. Érdemes tudni, hogy a „reiki másnapra hat”. tehát aludj rá egyet, és akkor nézd meg a kezelés hatását.

Negyedik hatásként említeném, de lehetett volna az első is, amit konzekvensen tagadnak a reiki iskolák, bár nem értem miért. A reiki relaxál. Tehát, amikor kezelést kapsz, simán belealhatsz, amikor kezelést adsz, az első percekben érezheted magad álmosnak. Ezért érdemes az önkezelést ülve végezni, főleg az elején, hogy ne aludj bele. Azonban, ha alvási problémáid vannak, a legjobb módszer, ha reikizel lefekvés előtt, vagy közben, nyugodtan belealhatsz a kezelésbe. (Ennek a hatásnak majd a reiki 2es tanfolyamon lesz komoly fontossága).

Amit érezhetsz, amikor reikivel kezelsz (magad vagy másokat)

A reiki lehívása általában a fej tetején „lép be” és ott nyomás érzetet okozhat, vagy feszülést a fejben, esetleg fejfájást. Azért, mert a reiki energiának, csak úgy, mint pl. a víznek, kell némi hely. Tehát, ha egy zárt területre te még öntesz „vizet” (reikit), akkor ott feszülés keletkezik. Ha ezt az alapelvet megérted, akkor boldogulni fogsz bármivel, ami a kezed alá kerül.

Amit tehetsz a feszítés, a fájdalom ellen:

1.Kezelsz tovább, és a fájdalom majd enyhül – a reiki iskolák (mind) ezt tanítják. Tudnod kell, hogy a fájdalom beindíthatja például a migrénes rohamot, illetve a feszítés és a fájdalom külön – külön is emelik a vérnyomást, ami azért veszélyes lehet. Nem tudom, hogy mindez így működött-e Usui sensei idejében, hiszen ne feledjük, 100 éve még nem volt ilyen magas sem a stressz szint, sem a vérnyomás betegek száma a reiki kezeltek körében. Én saját maga tapasztaltam ezt meg egy reiki gyakorlás során, amikor még csak a gokai-t mondtuk, két tanítvány arca kipirult, és kérdezésre elmondták, hogy megfájdult a fejük, erős nyomást éreznek a fejükben (és amúgy gyógyszert szednek magas a vérnyomásra). Így derült ki.

2.Leveszed onnan a kezed, vársz, hogy az eddig odatett energia megtalálja a réseket, amin eloszolhat, és közben másik pozícióra teszed a kezed, majd később visszatérsz oda. Ha már tapasztaltabb leszel, akkor rögtön azokra a blokkokra teheted a kezed, ami miatt „zárt teret” képez az energia körül, mert ez nem csupán a fejben lehetséges, hanem bárhol a testben. Például mellkas, gyomor, alhas. Később mindenképp menj vissza a fájdalmas területre, akkor már valószínűleg menni fog feszítés nélkül is. Amikor majd mást kezelsz, nem önmagad, mindenképp beszéld meg a kezelés előtt, hogy ha feszülést, fájdalmat érez, azonnal szóljon neked.

3.Alkalmazod a balra-tekerés módszerét. Ezt a reiki iskolák nem tanítják, máshonnan hoztam. Ez a módszer egyszerű, de odafigyelést igényel. Képzelj magad elé egy faliórát, jó nagy számlappal. Képzeletben fektesd le az órát az asztalra. Az óra járásával megegyező irányt nevezzük „jobbra” iránynak, vagy jobbra tekerésnek. Az óra járásával ellentétes irányt a balra-tekerésnek. Ez egy alapvető energetikai törvény, nem a reiki sajátja. Jobbra tekerve töltesz, balra tekerve „ürítesz”. Vagyis, ami a kezed alatt van, azt jobbra tekerve feltöltöd, balra tekerve kiüríted. Tehát, ha egy fájdalmas, gyulladt ízületet kezelsz, és balra tekersz, akkor a gyulladt energiát kiveszed, kiüríted a gyulladt területről ÉS ott lesz a kezedben – ez fontos. Gyakran érezni, amikor kifelé húzod az energiát, érdemes kipróbálni. A kezedben lévő gyulladt, beteg energiát ne hajigáld szerteszét (ahogy nem egy reiki iskola például az auratisztításnál tanítja), hanem dobd bele a kezelés előtt gyújtott gyertya lángjába, és képzeld el, ahogy szétoszlik.

A mellkasban is érezhetünk energiamozgást, amikor lehívjuk a reikit, és később a kezelések során is. Itt ritkább a feszülés érzet, de előfordulhat, hiszen a mellkas is „be tud záródni”. Ilyenkor több lassú kilégzéssel ez oldódni tud. A mellkasi fájdalom pánikot okozhat, ezért azonnali megoldás kell, a kilégzés ÉS a balra tekerés, illetve később a mellkast bezáró, környéki blokkok oldása megoldást jelentenek, ne ijedj meg, ha ez történik (nagyon ritka, én eddig kétszer találkoztam csak ilyennel).

Minden alkalommal, amikor egy új pozícióra teszed a kezed, „megérezheted, hogy mi van a kezd alatt”. Ezt érezheted bizsergésként, szúró vagy éles fájdalomként is. Érezhetsz teljesen hideget is. Az, hogy mit érzel szubjektív, ezek a leggyakoribb tapasztalások. Nem jelentik minden esetben a tünetek, a betegség erősségét, de a hideg általában energiahiányt jelez, a szúrás „épp csak valamit”, míg a fájdalom nagymértékű energiahiányt (problémát, betegséget) jelez.

Amikor valaki mást kezelsz reikivel, és „átveszed” a fájdalmait

Ritka, de ejtsünk szót róla, hogy ne ijedj meg, ha előfordul. Lehetséges, hogy megjelennek benned a páciens tünetei (önkezelésnél nyilván nem; és bár a reiki 1es az önkezelésről szól, eddig még mindenki nekilátott másokat is kezelni a reiki 1es után 🙂

Ha lábfájdalommal jött hozzád valaki, megfájdul a lábad. Ne ijedj meg, nem „vetted át tőle”, ahogy divatosan mondják. Pár perc és elmúlik. Fogd fel úgy, hogy legalább tudod, hol kell őt kezelni. Ha nagyon érzékeny vagy, ez elmehet egészen odáig, hogy ha pl. szorongó beteget kezelsz, vagy mellkasi fájdalomtól szenvedő beteget, akkor neked is lehet szorongás, szorítás, vagy akár halálfélelmed is.

Egyrészt azonnal kezd el mantrázni a gokai-t, ott, kezelés közben, ez sokszorozni fogja az áramló reikit, másrészt lélegezz lassabban és mélyebben párszor. Ha nem javulsz, engedd el a pozíciót és kezeld őt máshol.

Feloldódás a reikiben

Fontos, ha annyira érzékeny vagy, esetleg jártas valamilyen sámán-, vagy transz technikákban, és azt érzed, hogy „beleolvadsz, feloldódsz a reikiben” mikor lehívod, vagy elkezded kezelni magad, esetleg hangokat is hallasz, akkor ne kezeld magad addig, míg a védelmekről nem beszéltünk! És olvasd el a reikizz.hu/blog oldalon az ördögűzés reikivel, című írásomat (megdöbbentő).

Hol tartasz most?

Most már ismered a reiki eredetét,

a reiki energiát, és tudod, milyen hatással van a testre,

le is tudod hívni,

és tudod mi történhet, ha a test nem alkalmas azonnal az energia befogadására, és kezelni is tudod a helyzeteket.

Ideje, hogy megismerkedj a reiki önkezelés lépéseivel.

Vissza a tartalom jegyzékhez

Tovább a következő leckéhez